Paardenetc Blog

Terug

0 Thermografisch onderzoek voor letsel- en blessure opsporing

 

Thermografisch onderzoek voor je paard

Thermografisch onderzoek voor je paard is letsel- en blessure opsporing in één onderzoek. Onder andere bij:

  • (vage) kreupelheidsklachten
  • Onregelmatig bewegingspatroon
  • Rugproblemen
  • Rijtechnische klachten

 

Wat is een thermografisch onderzoek?

Thermografisch onderzoek is een methode die uitermate geschikt is om de oorzaak van (vage) kreupelheden, onregelmatigheid in het bewegingspatroon, fysieke- en/of rijtechnische klachten op te sporen en in beeld te brengen.
Met thermografie kun je blessures in het lichaam van het paard opsporen met een infrarood warmtebeeldcamera. Hiermee worden pijngebieden en probleemgebieden in het gehele lichaam zichtbaar en in beeld gebracht.

Je krijgt in één onderzoek een heel duidelijk totaalbeeld waar de problemen zich in het lichaam van je paard bevinden. Als een paard kreupel is, kan de primaire oorzaak in het been zelf zitten, maar de kreupelheid kan ook het gevolg zijn van blokkades of andere problemen in de rug of wervelkolom. Door middel van een thermografisch onderzoek wordt vaak duidelijk waar de kreupelheid door wordt veroorzaakt.

 

 

Een paard geeft warmte af door middel van infraroodstraling. Een infrarood warmtebeeldcamera kan deze infraroodstraling meten. Met speciale veterinaire software worden de beelden omgezet in een thermogram.


De temperatuur van het paardenlichaam behoort aan de linkerzijde en rechterzijde hetzelfde te zijn (symmetrisch).
Een ontstekingsreactie, blessure,  blokkade of discomfort uit zich in een  verhoogde temperatuur (hotspot). Als er  weefselbeschadiging aanwezig is, zal het  lichaam hierop reageren door meer bloed naar de traumaplek te sturen om de  beschadiging te repareren. De extra  doorbloeding zorgt voor aanvoer van  voedingsstoffen om het herstel te  bevorderen. Dit genereert warmte.

 

Het is een contactloze, snelle en veilige  meetmethode waarbij de oppervlakte van  de lichaamstemperatuur wordt gemeten.  Hierbij komt geen straling vrij waardoor  het veilig en niet belastend voor het paard is.

 

Wanneer een thermografisch onderzoek voor je paard?

Een thermografisch onderzoek is prima inzetbaar als een paard onregelmatig loopt of (vage) kreupelheidsklachten vertoont en de dierenarts kan geen oorzaak vinden waar de kreupelheid vandaan komt. Ook opkomende blessures die in een vroeg stadium klinisch of via echo nog niet zichtbaar zijn, zijn goed op te sporen.
Daarnaast is een thermografisch onderzoek heel geschikt om de oorzaak van fysieke klachten en rijtechnische klachten op te sporen.

 

Bij welke klachten is thermografie o.a. geschikt?

Bij (vage) kreupelheidsklachten, als de dierenarts geen juiste diagnose kan stellen waar de kreupelheid vandaan komt, een blessure regelmatig terug komt, wil je een paard aankopen en wil je weten of het paard fysiek in orde is, ben je na een revalidatieperiode benieuwd of je weer je oude trainingsniveau kunt oppakken, wil je weten of je paard een correcte hoefbalans heeft, ben je benieuwd naar de voortgang van een genezingsproces (bijvoorbeeld een peesblessure), loopt je paard onregelmatig, heeft je paard moeite met stelling en/of buiging, is je paard moeilijk nageeflijk te rijden, loopt je paard met de rem erop, maakt je paard kortere passen, heeft je paard moeite met verruimen in de draf, maakt je paard een hupje bij het aandraven, moeite met ondertreden of met de verzameling, moeite met de galop, struikelt je paard regelmatig, heeft je paard opstartproblemen of is stijf in de beweging, geeft je paard signalen van rugpijn of gevoeligheid bij het poetsen, toont je paard verzet of gaat in de staak of wil je je paard preventief laten onderzoeken om je paard blessurevrij te houden, dan biedt thermografie een uitstekende uitkomst.

 

Wat wordt zichtbaar met thermografie? 

Blokkades in de wervelkolom (hals, CTO, schoft, rug, lendenen, heiligbeen, SI-gewrichten), ligamentreacties, spier- en bindweefselreacties, overbelasting van spieren, verzuring van de spieren, peesblessures, onbalans in het gebit, orgaanreacties, doorbloedingsproblemen, spijsverteringsproblemen, kissing spines (indien actief), ontstekingen, hoefzweer, incorrecte hoefbalans, opkomende blessures die in een vroeg stadium klinisch of via echo nog niet zichtbaar zijn.

 


Wat is de meerwaarde van een thermografisch onderzoek?

Een groot voordeel ten opzichte van andere onderzoekstechnieken is dat een paard in één onderzoek van oor tot en met staart in beeld wordt gebracht.
Vaak kan daardoor ook de onderliggende oorzaak van een blessure worden opgespoord.
Daarnaast kan de eigenaar zelf zien waar de probleemgebieden zich bevinden. Als een paard bijvoorbeeld door een osteopaat is behandeld, moet je als eigenaar maar aannemen wat de osteopaat aangeeft. Je ziet zelf de problemen niet, die kan alleen de osteopaat vaststellen.

Tevens is het voor dierenartsen een prima aanvullend onderzoek, omdat als een paard bijvoorbeeld kreupel of onregelmatig is dit niet altijd vanuit het betreffende been komt. Regelmatig zie je dat de primaire oorzaak van een kreupel of onregelmatig paard de oorsprong zich in de wervelkolom bevindt.

Omdat het paard geheel in beeld wordt gebracht, kun je dus ook heel gericht behandelen en als je óók de oorzaak van de kreupelheid, onregelmatigheid kunt behandelen en oplossen, dan pas zal een paard weer voor de volle 100% kunnen presteren en is de kans op recidive veel kleiner.

Wil je meer weten?
Bekijk dan hier mijn advertentie.

 

Gosewina Arentsen
Gecertificeerd thermograaf